Immunotherapy for Infectious Diseases Conference

Program


Day 1: November 12, 2018

Conference opening

7:30 — 8:30 am
Registration and breakfast
8:15 — 8:30 am
Welcome remarks

Session 1: Antibody based drug development

8:30 — 9:20 am
John McCafferty, Keynote Speaker, Founder/CEO, Iontas Ltd.
Topic: Therapeutic Antibodies: Past, Present and Future
50 min
9:20 — 9:55 am
Michael Hust, Professor, Department of Biotechnology, Institute for Biochemistry, Biotechnology and Bioinformatics
Topic: Antibody phage display: generating antibodies for diagnostic and treatment of infectious diseases
35 min
9:55 — 10:30 am
Zhiqiang An, Professor of Molecular Medicine, Robert A. Welch Distinguished University Chair in Chemistry, Director of Texas Therapeutics Institute, Brown Foundation Institute of Molecular Medicine, UT Health Science Center
Topic: Antibody engineering: Humanization, affinity maturation and selection techniques
35 min
10:30 — 10:50 am
Break
20 min
10:50 — 11:25 am
Lynn Soong, Professor and Vice Chair for Research, The University of Texas Medical Branch
Topic: Immunobiology and Pathogenesis of Severe Scrub Typhus: Implications in Treatment
35 min
11:25 — Noon
Sumathi Nambiar, Director, U.S. Food Drug and Administration
Topic:
35 min
Noon — 2:00 pm
Lunch and poster session
2 hr

Session 2 : Immunotherapy against viral infections

2:00 — 2:35pm
Tong-Ming Fu, Senior Investigator, Merck
Topic: HCMV antibody
35 min
2:35 — 3:10pm
Mireia Pelegrin, Project Leader, Oncogenesis and immunotherapy, Institut de Génétique Moléculaire de Montpellier
Topic: Vaccine-like effects of antiviral monoclonal antibodies
35 min
3:10 — 3:45 pm
Ann Leen, Associate Professor, Texas Children’s Hospital
Topic: T-cell therapy for viral infections
35 min
3:45 — 4:15 pm
Break
30 min
4:15 — 4:50 pm
Nancy Sullivan PhD, Senior Investigator, Biodefense Research Section, NIAID/VRC, NIH
Topic: Anti-Ebola antibody
35 min
6:00 — 7:00 pm
Reception
7:30 pm
Dinner

Day 2: November 13, 2018

7:30 — 8:00 am
Breakfast
1 hr

Session 3 : Immunotherapy against emerging and neglected infectious disease

8:30 — 9:20 am
Gary Kobinger, Keynote speaker, Infectious Diseases Research Centre, Université Laval, Quebec
Topic: Treatment of emerging infectious diseases
50 min
9:20 — 9:55 am
Qihui Wang, Assistant Professor, Chinese academy of sciences
Topic: Monoclonal antibodies against Zika virus
35 min
9:55 — 10:30 am
Luca Varani, Structural Biology Group Leader, Institute for research in biomedicine, Barcelona
Topic: Structure guided development of therapeutic antibodies against Zika, Dengue
35 min
10:30 — 10:50 am
Break
20 min
10:50 — 11:25 am
Jeroen Pollet, Assitant Professor, Baylor College of Medicine
Topic: Therapeutic mRNA vaccines for infectious and neglected tropical diseases
35 min

Session 4: Immunotherapy against bacterial infections

11:25 — Noon
Bret Sellman, Director, Medimmune
Topic: Bispecific antibody against bacterial pathogens
35 min
Noon — 2:00 pm
Lunch and poster session
2 hrs
2:00 — 2:35 pm
Wouter Hazenbos, Genentech
Topic: Antibody drug conjugate for targeting bacteria
35 min
2:35 — 3:10 pm
David Weiner, Executive Vice President; Director, Vaccine & Immunotherapy Center; W.W. Smith Charitable Trust Professor in Cancer Research; Professor, Immunology, Microenvironment & Metastasis Program, The Wistar Institute
Topic: DNA-encoded monoclonal antibody against antibiotic resistant bacteria
35 min
3:10 — 3:45 pm
Marcos Pires, Associate Professor, Lehigh University
Topic: Immunomodulators against bacterial infections
35 min
3:45 — 4:05 pm
Break
30 min
4:15 — 4:55 pm
Arnaud Avril, Researcher, Project manager, Host pathogen interactions unit, Department of Infectious Diseases, Institute of Biomedical research of the armed forces, Paris
Topic: Humanized antibodies against botulinum neurotoxins
35 min
6:30 pm
Dinner

Day 3: November 14, 2018

7:30 — 8:00 am
Breakfast
1 hr

Session 5 : Emerging novel therapeutics showcase

8:30 — 9:05 am
Burton Dickey, Department Chair & Professor, Department of Pulmonary Medicine, Division of Internal Medicine, The University of Texas M. D. Anderson Cancer Center, Houston, TX; Co-founder Pulmotech Inc.
Topic: Stimulation of innate immune response to provide protection against patogens
35 min
9:05 — 9:40 am
Victor Nizet, Professor and Vice Chair for Basic Research, Department of Pediatrics; Chief, Division of Host-Microbe Systems & Therapeutics, University of California, San Diego
Topic: Collaborating with the innate immune system to combat antibiotic resistant superbugs
35 min
10:15 — 10:35 am
Break
20 min

Session 6 : Selected poster talks

9:40 — 10:00 am
Speaker 1
20 min
10:00 — 10:20 am
Speaker 2
20 min
10:20 — 10:35 am
Break
15 min
10:35 — 10:55 am
Speaker 3
20 min

Session 7 : Challenges of immunotherapy against infectious diseases

10:55 — 11:25am
Panel Discussion
Lead: Steve Projan, Anti-infective Drug Discovery and Development Consultant
Panel: Steve Projan, Lisa Anderson
30 min
11:25 — 12:15 pm
Janice Reichert, Keynote Speaker, Executive Director, The Antibody Society
Topic: Antibodies in clinical development
50 min